Vajon ismered-e a saját családodat?

A családi asztal köré nem csak enni ülünk le Karácsonykor. Az ünnep összehozza az embereket, a régen látott rokonok, távol élők is felkerekednek, hogy eltölthessenek egy kis időt azokkal, akiket saját bevallásuk szerint is gyakrabban kellene látniuk. De vajon mi történik, ha már a desszert is elfogyott?

A családi asztal körül nem csak az idősebbek, hanem a fiatalok is szívesen beszélgetnek és összehangolódnak azok is, akik év közben talán nem is mindig hallgatják meg egymást, nem figyelnek egymás igényeire. Vétek ilyenkor bekapcsolni a tévét, és arccal egy irányban hallgatni!

Az együtt töltött idő varázsát a kiadós beszélgetések, a régi emlékek felidézése és egymás meghallgatása teszi teljessé. De ne fessük túl rózsaszínűre a képet, előkerülhetnek problémák, régi vélt, vagy valós sérelmek, melyeket, ha jól kezelünk, akkor elsimíthatók, feldolgozhatók. Érdekes a problémákat különböző szempontok szerint is meghallgatni.

Fedezzük fel, hogy milyen csodálatos emberek vesznek körül bennünket, fedezzük fel saját szüleinket, testvérünket, sógorunkat, unokatesóinkat! Lépjünk ki a jól bevált családi forgatókönyvből, beszélgetési beidegződésekből és tegyünk az asztalra egy olyan társasjátékot, melyben nem kell a szerencsére hagyatkozni, nem kell bugyuta kvíz kérdéseket tudni, elég az, ha kicsit odafigyelünk a belső hangunkra és megnyílunk azok felé, akik a legjobban szeretnek, és nagyon régóta ismernek bennünket. Érdekes, de ha igazán jól játsszák az Identity társasjátékot, akkor a legrégebbi ismerősök is egy csomó új dolgot megtudhatnak egymásról, a fiatalabb ismeretségek pedig rohamléptekkel vezetnek a mélyebb barátságok és elfogadások felé. Ez a játék remek keretet biztosít mindehhez és egyenlő eséllyel jut szóhoz mindenki.

Érdekes gondolat – a családi asztalra Karácsonykor a bejgli és a halászlé után lehet tenni olyan dolgot, aminek mindenki örülhet, és hosszú, mély beszélgetések bontakozhatnak ki olyanok között is, akik év közben három mondatot sem váltottak egymással. Lehet, hogy a beszélgetés varázsa és ez a játék egész évre való örömet fog okozni.

Kapcsolódó cikkek: „Én bizalmam, te bizalmad, ő bizalma – a bizalom alakulása a családban”

A bizalom mindig kétoldalú. Egyszerre vesz részt benne az, aki bízik, és az, akiben bíznak. Csak együtt hozható létre – és együtt játszható el… Időnként nagyon nehéz rálátni, hogy egy-egy helyzet létrehozásában mi hogyan vettünk részt – és hogy részt vettünk-e egyáltalán.

http://www.mindennapipszichologia.hu/cikk/120821-en-bizalmam-te-bizalmad-o-bizalma-bizalom-alakulasa-csaladban

A témával kapcsolatban további cikkeket, érdekességeket olvashatsz a Mindennapi Pszichológia magazinban, illetve a lap weboldalán: www.mipszi.hu

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.